ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Χρήσιμες οδηγίες

Ο οδοιπόρος καλό είναι να χρησιμοποιεί κατάλληλα για το είδος της διαδρομής που θα ακολουθήσει παπούτσια, να φορά καπέλο και να έχει μαζί του αντιανεμικό ένδυμα. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει αυτονομία σε νερό και ελαφρά τροφή. Το χειμώνα είναι απαραίτητος ο εξοπλισμός για ανάβαση στο χιόνι. Δεν είναι άσκοπο να φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο ή τουλάχιστον να έχει εκ των προτέρων ειδοποιήσει κάποιο φιλικό του άτομο για τη διαδρομή που προτίθεται να ακολουθήσει.

Η ανάβαση στις κορυφές των βουνών Κρυονερίτης, Κέδρος και Ψηλορείτης είναι οπωσδήποτε δύσκολη για τις δυνατότητες ανθρώπων που διάγουν καθιστική ζωή. Ο επίδοξος κατακτητής τους καλό είναι να συνοδεύεται από έμπειρο οδηγό. Το χειμώνα είναι απαραίτητος ο εξοπλισμός για περπάτημα στο χιόνι.

Ο οδοιπόρος θα πρέπει να σέβεται τόσο την άγρια όσο και την ήμερη πανίδα και χλωρίδα των περιοχών που διασχίζει. Στις περιπτώσεις που στη διαδρομή του συναντά περιφράξεις θα πρέπει να ξανακλείσει τις εισόδους τους, ώστε τα έγκλειστα εκεί ζώα να μη διαφύγουν και προκαλέσουν αγροζημιές.

Γενικότερα ο οδοιπόρος οφείλει να σέβεται την ξένη περιουσία, να είναι εξαιρετικά προσεκτικός ώστε να μη γίνει πρόξενος πυρκαγιάς, να μην αφήνει πίσω του σκουπίδια και να μην είναι οχληρός.

Η είσοδος στους χώρους λατρείας (μοναστήρια, εκκλησίες) επιτρέπεται μόνο στους κατάλληλα ενδεδυμένους. Στους αρχαιολογικούς χώρους και στα σπήλαια απαγορεύεται οποιαδήποτε καταστροφή και η αποκομιδή οποιουδήποτε αντικειμένου.

Η Κρήτη δεν φιλοξενεί ζώα επικίνδυνα για τον άνθρωπο (φίδια κ.λπ.). Μερικά έντομα μπορεί να αποδειχτούν ενοχλητικά (κουνούπια, μύγες, μέλισσες, σφήκες, βομβίνοι) και οπωσδήποτε επικίνδυνα σε άτομα με αλλεργικό ιστορικό. Οδυνηρά, τέλος, και μερικές φορές επικίνδυνα είναι τα τσιμπήματα των σκορπιών. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια.

Είναι πολύ πιθανόν να έχετε πρόταση για κέρασμα σε κάποια από τις οδοιπορίες σας, ιδιαίτερα σε εκείνες που διέρχονται από μη τουριστικούς τόπους. Δεχτείτε το! Να είστε σίγουρος ότι η πρόταση δεν υποκρύπτει καμία υστεροβουλία, αλλά είναι απλά μια έκφραση φιλοξενίας.

Πληροφορίες επίσης για το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 μπορεί κάποιος να βρει στους ακόλουθους οδηγούς:

  • «Ε4, Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Κρήτης, 40+1 Διαδρομές στους Τόπους του Μύθου» είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος της διεξοδικής μελέτης-οδηγού, του Γιώργη Πετράκη.
  • «E4, Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών, Ορεινές Διαδρομές Πελοποννήσου», και «E4, Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών, Ορεινές Διαδρομές Βορείου Ελλάδος», είναι οι δύο οδηγοί της Ε.Ο.Ο.Σ., για τις διαδρομές του Ε4 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στα κατά τόπους τμήματα του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου 28310 57766
Κέντρο Αμεσης Βοήθειας Ε.Κ.Α.Β. 166
Νοσοκομείο 28310 87100
Πυροσβεστική Υπηρεσία 199, 2831035288
Αστυνομία 100
Τουριστική Αστυνομία 28310 53450, 28310 28156