ΚΑΙΡΟΣ
Ανώγεια
Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός
Ρέθυμνο
16°C
άνεμος: 27 Δυτικός
Σπήλι
14°C
άνεμος: 06 Δυτικός
Φράγμα Ποταμών
17°C
άνεμος: 13 Δυτικός
πηγή: www.meteo.gr
Σπήλι - Γερακάρι
Συνολικό μήκος: 18.5 χλμ
Ώρες: 8 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Οκτώβριος
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικά δύσκολη στην κορυφή του Κέδρου
Διάφορα Βιβλία
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΜΑΡΙ
ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΚΟΝΑ
ΣΠΥΡΟΥ ΑΠ. ΜΑΡΝΙΕΡΟΥ
Αθήνα 1984
O σημαντικός ιστορικός και λαογράφος Σπύρος Μαρνιέρος, σε αυτό το σπάνιο βιβλίο επιχειρεί μια λεπτομερή καταγραφή των γεγονότων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μέσα από τις διηγήσεις ενός από τους σημαντικότερους αγωνιστές, του Γερακαριανού δάσκαλου Αλέξανδρου Κοκονά. Το περιεχόμενο του βιβλίου επικεντρώνεται κυρίως στα γεγονότα που συνέβησαν στα χωριά του Κέδρους. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σπάνια ντοκουμέντα. Σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι και οι διηγήσεις ανθρώπων που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην αντίσταση, όπως ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, οι οποίοι περιγράφουν τη δράση του Κοκονά και σκιαγραφούν την προσωπικότητά του.
Η ΟΛΟΚΑΥΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΣΠΥΡΟΥ ΑΠ. ΜΑΡΝΙΕΡΟΥ
Αθήνα 1984
Σε αυτό το βιβλίο, ο αείμνηστος Σπύρος Μαρνιέρος ταξινομεί κείμενα που αναφέρονται στα δραματικά γεγονότα που συντελέστηκαν στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στα χωριά του Κέντρους. Το ολοκαύτωμα των χωριών από τους Γερμανούς κατακτητές καθώς και η εκτέλεση πολλών αγωνιστών, αποτελούν την κορύφωση αυτών των γεγονότων. Στο βιβλίο γίνεται καταγραφή των απωλειών καθώς και μνεία σε πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα.
Νικ. Π. Καπελώνη
ΑΛΛΟΤΙΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Άνοιξη 1996
"...Μαζευότανε στο καφενείο, πίνανε ένα-δυο ποτηράκια κρασί κι ύστερα βγαίνανε παρέα στο χωριό. Μπροστά ο λυρατζής με τον πασαδόρο κι ακολουθούσαν οι άλλοι. Το σκοπό της λύρας συνόδευαν μαντινάδες πλημμυρισμένες από αισθήματα βγαλμένες απ' της καρδιάς τα βάθη..."
Ο Νίκος Καπελώνης, γνωστός και από το προηγούμενο λαογραφικό του εγχείρημα με τίτλο Αναστορήματα (1981), πετυχαίνει μία λεπτομερή, νοσταλγική καταγραφή της καθημερινής ζωής στην παλιά Κρήτη. Το οδοιπορικό του συγγραφέα στα μονοπάτια της μνήμης, δεν είναι μία ψυχρή και άνυδρη επιστημονική καταγραφή, άλλα ένας όμορφος περίπατος στις λότζες και στα μονοπάτια των χωριών, έτσι, όπως εμείς οι νεότεροι δεν είχαμε την τύχη να τα ζήσουμε. Τα προσωπικά παιδικά και εφηβικά βιώματα του συγγραφέα στο χωριό Κουρούτες του Αμαρίου μεταφέρονται με παραστατικό τρόπο, δίνοντάς μας ζωντανές εικόνες από γιορτές, καθημερινές ασχολίες, μυρουδιές από φαγητά και βεγγέρες στα σοκάκια του χωριού και έθιμα που δυστυχώς, όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας στον τίτλο του βιβλίου, σιγοσβήνουν στο διάβα των καιρών. Υποχωρούν κάτω από τους αμείλικτους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής μας, αφήνοντας μία γλυκιά γεύση νοσταλγίας.
Παρουσίαση: Στέλιος Καλογεράκης
Kωνσ. Γ. Κυδωνάκη
ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΧΩΡΙΟΥ (ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑ)
Ρέθυμνο 1997
"Είναι ευτυχισμένοι οι λαοί που γεύονται την παράδοση και αλίμονο στο λαό που λησμονεί τα περασμένα"
Την τελευταία πρόταση αναφέρει στο βιβλίο του ο εκπαιδευτικός Κώστας Γ. Κυδωνάκης, με τίτλο «Χρονικό Ενός Χωριού» Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε ο συγγραφέας για να καλύψει την ανάγκη της διατήρησης της παράδοσης. Προσπάθησε και πέτυχε να καταγράψει τα ήθη και έθιμα, την τοπική ιστορία, τα λαογραφικά στοιχεία και το τοπικού ενδιαφέροντος θέμα του οικιστή-πρώτου κατοίκου του χωριού, τους πρώτους κατοίκους και τις σημερινές οικογένειες του χωριού του Καλογέρου.
Μακάρι να βρεθεί σε κάθε χωριό του τόπου μας ένας φιλόπονος εργάτης του πνεύματος να ανασύρει από τις μνήμες των παππούδων και των γιαγιάδων πολύτιμές πληροφορίες προτού τις σκεπάσει η νύχτα της λησμονιάς.
Γιάννης Καλογεράκης Πρόεδρος του Συλλόγου Αμαριωτών Ρεθύμνου.
Τίβοτσι
Θοδωρή Ρηγινιώτη
Ηράκλειο 2001 Το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και οι εκδόσεις Αεράκης, συνεχίζοντας την εκδοτική τους προσπάθεια στο χώρο του βιβλίου, έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν ένα ακόμη ποιητικό έργο που συνδέεται με την ψυχή και τη λαλιά της Κρήτης.
Το έργο αυτό που τιτλοφορείται σεμνότατα "Τίβοτσι", είναι ωστόσο το καταστάλαγμα της αέναης εσωτερικής μάχης, ενός ορθόδοξου Κρητολάτρη και αξιόπιστου αισθηματία, του Θοδωρή Ρηγινιώτη. Ταξιδευτή του ονείρου, κι οδοιπόρου ακούραστου στα γαγλωτά μονοπάτια της αλήθειας, που με όπλο του την σκέψη και τη γλώσσα, κονταρομαχεί αδιάκοπα με τη λήθη του καιρού, γοητεύεται με αθέατες πτυχές της ομορφιάς, κι ορθώνεται αγέρωχος μπροστά στο άδικο και το ψέμα.
Στην εποχή μας που το επιπόλαιο και το πρόχειρο, το ρηχό και το ευτελές τείνουν να αποτελέσουν το σύνηθες μέτρο, η παρουσία πιο απαιτητικών εκδοχών όπως είναι ο λόγος του Θοδωρή Ρηγινιώτη, αφήνουν τουλάχιστον την ελπίδα ελεύθερη να πετάξει, κελαηδώντας το μήνυμα πως ο τόπος αυτός υπάρχει ακόμη! Τίβοτσι άλλο .
Ο Θοδωρής Ρηγινιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971, από μητέρα Ρεθεμνιώτισσα (Αποδούλου Αμαρίου) και πατέρα καταγόμενο από το Καλαπόδι Φθιώτιδας.
Σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα και είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών "Μιχάλης Καυκαλάς", μέλος του μουσικού συνόλου Παλαϊνά Σεφέρια (ως στιχουργός) και συνεργάτης Κρητικών εφημερίδων και περιοδικών. Το 1998 από τις εκδόσεις του περιοδικού "Κρητόπολις" κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ο Παραμυθάς με το νταούλι".
Στέλιος Αεράκης
(Πρόλογος του βιβλίου)
Ασπρόμαυρες Αθιβολές
Σύλλογος Μοναστηρακιανών Κόκκινος Χάρακας
Ρέθυμνο 2000
Οι "Ασπρόμαυρες Αθιβολές", δουλειά τριών περίπου χρόνων, είναι κατάθεση ψυχής, σημείο αναφοράς της μικρής κοινωνίας του Μοναστηρακίου. Οι φωτογραφίες που ξεκινούν από το 1866, τονίζεται η παρουσία τους σχεδόν μέχρι σήμερα, καταγράφουν τη μαγεία του ασπρόμαυρου, τις ενδυματολογικές τάσεις, τις κοινωνικές συναναστροφές, τα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, τις οικογενειακές συνήθειες και αποκτούν έτσι ένα διαχρονικό και ευρύτερο ενδιαφέρον, έξω από το συγκεκριμένο χώρο. Ενώ η ιστορική αναδρομή 4000 χρόνων μιας αδιάλειπτης τεκμηρίωσης, προκαλεί τον αναγνώστη σε μια καθηλωτική μελέτη.
Aμαριώτικα Παραμύθια
Αριστοφάνης Χουρδάκης
Ηράκλειο 2001
Το βιβλίο "Αμαριώτικα Παραμύθια" είναι μία καταγραφή εικοσιέξι λαϊκών αφηγήσεων που συνέλεξε ο εκπαιδευτικός Αριστοφάνης Χουρδάκης από τα χωριά του Δήμου Κουρητών και συγκεκριμένα, από την περιοχή της Αμπαδιάς.
Ο ζωγράφος και αγιογράφος Μανόλης Η. Σπανάκης έχει επιμεληθεί την εικονογράφηση του βιβλίου με ένα λιτό, αλλά ξεχωριστό ύφος, ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν σύντομα βιογραφικά στοιχεία των "παραμυθάδων", των ανθρώπων που αφηγήθηκαν στον κ. Χουρδάκη τα παραμύθια που καταγράφονται σε αυτό το πολύ σημαντικό βιβλίο.
Αγρίμια του Κέντρους
Σπύρος Μαρνιέρος
Ρέθεμνος 1999
Τα "Αγρίμια του Κέντρους" είναι ένα ακόμα σημαντικό βιβλίο ιστορικής μνήμης από τον πρόσφατα χαμένο επιφανή Αμαριώτη ιστορικό και συγγραφέα Σπύρο Μαρνιέρο. Το βιβλίο, με αφορμή τη δράση του Γερακαριανού αγωνιστή Ιωάννη Τάταρη, καταγράφει πρόσωπα και γεγονότα που σχετίζονται κυρίως με την περιοχή του χωριού Γερακάρι, και που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στους εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες.
Αποτελεί μια ιστορικά τεκμηριωμένη αναδρομή σε χρόνια αγώνα και θυσιών που αναδεικνύουν την αδούλωτη πορεία των Αμαριωτών όπως καταγράφεται στο πέρασμα του χρόνου.
Ερμηνευτικό - Ετυμολογικό
Του Δυτικοκρητικού Γλωσσικού Ιδιώματος
Αντώνιος Ξανθινάκης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Ηράκλειο 2000
Σε μια εποχή που κινδυνεύει να εξαφανιστεί καθετί που θεωρείται "περιθωριακό" ή αποκλίνει από τη καθιερωμένη γλωσσική συμπεριφορά, λεξικά προς το παρόν, αποκτούν εθνική σημασία, από τη στιγμή που αφυπνίζουν ιστορικές μνήμες, απεικονίζουν ποικίλες πτυχές του λαϊκού πολιτισμού, ενώ παράλληλα αφήνουν τον επαρκή αναγνώστη να διεισδύσει μέσα από τις λέξεις στην ψυχοσύνθεση όσων κριτικών εξακολουθούν, σε πείσμα των καιρών, να μιλούν μία γλώσσα πλούσια και εκφραστική, με προφορική παράδοση χιλιάδων χρόνων.
Από τον Πρόλογο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη , Επιμελητή του βιβλίου.
Η Μάχη των "Ποταμών"
Χαρίδημος Δραμιτινός
Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Ρεθύμνου
Ρέθυμνο 2000
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Ρεθύμνου μέσα από την περιοδική έκδοση "Αναζητήσεις" εκδίδει την ιστορική μαρτυρία του Χαρίδημου Δραμιτινού για την μάχη των Ποταμών. Είναι μία σημαντική έκδοση που μέσα από μία ανθρώπινη, προσωπική διήγηση, αναδεικνύει μία διαφορετική πτυχή της βαναυσότητας του πολέμου.
Γερακαριανές Ρίμες Και Μνήμες
Eμμ. Κων. Ακουμιανάκη (Χαντρακομανώλη)
Αθήνα 1987
Ο μαντιναδολόγος Μανώλης Ακουμιανάκης, γνωστός ως "Χαντρακομανώλης", που πήρε το όνομά του από την οικογένεια των Χανδράκηδων, με ρίζα το Άνω Μέρος. Γεωργός, λαϊκός οργανοπαίκτης (λυρατζής) και ριμαδόρος, συγκαταλέγεται στους γνήσιους εκφραστές της ποιητικής και καλλιτεχνικής διάθεσης του κρητικού λαού. Γεννήθηκε στο Γερακάρι (1915), με το σύνθετο ταλέντο του και το σπινθηροβόλο πνεύμα που τον διακρίνει, έδινε ξεχωριστό τόνο στις διάφορες εκδηλώσεις εορταστικού και πανηγυρικού χαρακτήρα μέσα στη Γερακαριανή κοινωνία. Στο βιβλίο του, βρίσκουμε μαντινάδες για τον έρωτα, σατιρικές, για την καθημερινή ζωή στο Γερακάρι. Αποτελεί ένα σημαντικό έργο λαϊκής ποίησης και μας δίνει μία σαφή εικόνα του ταλέντου, του ήθους και της γλωσσοπλαστικής ικανότητας των παλιών μαντιναδολόγων του νησιού μας.
Τα Αναπάντεχα
Σπύρου Τίτου Λίτινα
Αθήνα 1998
Ο Σπύρος Τ. Λίτινας γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1907 και επιδόθηκε στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, βιολιού, ζωγραφικής και λογιστικής. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία. Υπήρξε ένας από τους εκδότες του μαθητικού περιοδικού "ΑΘΗΝΑ". Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ταυτόχρονα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών, σε Λογιστική Σχολή και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Παράλληλα έκανε Γερμανικά και πήρε και το πτυχίο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Τα αναπάντεχα, αποτελούν μία πλούσια συλλογή πεζών, ποιημάτων, δοκιμίων και επιστολών του πολύ σημαντικού συγγραφέα.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛ. ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Αθήναι 1988
Ο Ναός της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Αγ. Ιωάννης είναι μία από τις περιπτώσεις ναών με ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία. Σε αυτό το βιβλίο ο Αποδουλιανός καθηγητής πανεπιστημίου Ιωάννης Βολανάκης αναλύει την ιστορία, τη δομή αλλά και τις τοιχογραφίες του ναού αφού μία από τις πολλές ιδιότητές του είναι η μελέτη τοιχογραφημένων ναών. Το Βιβλίο του κ. Βολανάκη είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για τους μελλοντικού μελετητές, αλλά και ένα σημαντικό ανάγνωσμα για κείνους που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του τόπου τους.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
ΑΛΕΞ. Κ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ
Ρέθυμνο 1954
Οι "Εκκλησίες της Κρήτης" είναι μία έκδοση του 1954, ιστορικής πλέον αξίας, όπου ο Αλεξ. Χατζηγάκης παρουσιάζει τις παλαιότερες εκκλησίες και μοναστήρια της Κρήτης. Αφηγείται παράλληλα τις παραδόσεις και τους θρύλους που πολλές φορές εμπνέονται από αληθινά περιστατικά από τις ιστορίες των εκκλησιών.
Πηγή: Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου