ΚΑΙΡΟΣ
Ανώγεια
Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός
Ρέθυμνο
16°C
άνεμος: 27 Δυτικός
Σπήλι
14°C
άνεμος: 06 Δυτικός
Φράγμα Ποταμών
17°C
άνεμος: 13 Δυτικός
πηγή: www.meteo.gr
Καλλικράτης - Αργυρούπολη
Συνολικό μήκος: 16 χλμ
Ώρες: 5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο - Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Καμία
Αργυρούπολη
Η Αργυρούπολη απέχει 27 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο. Έχει υψόμετρο 260 μέτρα και βρίσκεται στους πρόποδες του υψώματος Αζώνα με θέα προς την καταπράσινη και κατάφυτη από κάθε είδους δένδρα, κοιλάδα του ποταμού Μουσέλα που οι 10 πλούσιες πηγές του είναι 50 μέτρα κάτω από το χωριό. Οι πηγές αυτές λέγονται Αγία Δύναμη. Σε μία σπηλιά - πηγή βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Παρόλα αυτά, τα νερά δε χρησιμοποιούνται σήμερα, ενώ παλιότερα κινούσαν αρκετούς νερόμυλους με την άλεση των σιτηρών, αλλά το πετρέλαιο σήμερα τους κατάργησε.
Το χωριό αποτελείται και σήμερα από δύο συνοικίες. Την Απάνω και την Κάτω. Πολλά σπίτια είναι χτισμένα με τα οικοδομικά υλικά αρχαίων κτιρίων της Λάππας και των μεγάρων των Βενετσιάνικων φεουδαρχών. Σήμερα σώζονται και κατοικούνται μερικά από τα βενετσιάνικα αρχοντικά, με ωραίες στοές και επιγραφές. Σώζονται ακόμη και τα ονόματα των βενεταρχόντων κατοίκων.
Το πλούσιο έδαφος της περιοχής, παράγει και σήμερα σε αφθονία λάδι, κρασί εξαιρετικής ποιότητας, εσπεριδοειδή, δημητριακά, χαρούπια, βελανίδια και κτηνοτροφικά προϊόντα. Αυτό είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των Βενετσιάνων και εγκαταστάθηκαν πολλοί εκεί.
Την περίοδο της τουρκοκρατίας το χωριό ακούγεται ως Γαϊδουρόπολη ή Σαμαρόπολη. Το 1822 η επαναστατική επιτροπή της έδωσε το όνομα Αργυρούπολη. Η Αργυρούπολη λόγω της θέσης που βρίσκεται έπαιξε σπουδαίο ρόλο και κατά τις επαναστάσεις του 19ου αιώνα. Πολλές φορές οι Κρητικοί επαναστάτες αποκήρυξαν εδώ τον σουλτάνο και ψήφισαν την ένωση. Το 1867 η Αργυρουπολη ήταν έδρα της γενικής συνέλευσης των Κρητών, που το 1878 η γενική συνέλευση ψήφισε των ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, καταργώντας την κυριαρχία του σουλτάνου. Τότε οι επαναστάτες κατέστρεψαν από τα θεμέλια το μεγαλοπρεπέστατο μέγαρο του διοικητηρίου, που είχαν οικοδομήσει οι Τούρκοι στην Αργυρούπολη.
Πηγές: Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής