ΚΑΙΡΟΣ
Ανώγεια
Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός
Ρέθυμνο
16°C
άνεμος: 27 Δυτικός
Σπήλι
14°C
άνεμος: 06 Δυτικός
Φράγμα Ποταμών
17°C
άνεμος: 13 Δυτικός
πηγή: www.meteo.gr
Ανώγεια - Ζώμινθος - Ζώμινθος - Νίδα
Συνολικό μήκος: 11+11 χλμ
Ώρες: 8 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Νοέμβριος
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικά εύκολη
Ζώμινθος
Η μινωική θέση της Ζωμίνθου βρίσκεται περίπου στο μισό της διαδρομής από τα Ανώγεια στο Ιδαίον Άνδρον και σε υψόμετρο 1.187μ. Στο σημείο εκείνο συναντιούνταν δύο αρχαίοι δρόμοι, που έρχονταν από τα Α και τα ΒΑ, με κατεύθυνση προς το ιερό του Δία. Οι έρευνες αποκάλυψαν μία εκτεταμένη εγκατάσταση, που αποτελούνταν από ένα «Κεντρικό Κτίριο» και από το γύρω οικισμό, το συνολικό εμβαδόν της οποίας υπολογίζεται ότι εκτεινόταν περίπου στα 4.000τ.μ. Η θέση πρέπει να γνώρισε τουλάχιστον δύο φάσεις κατοίκησης, κατά την ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΪΚΉ ΠΕΡΊΟΔΟ ΙΑ και την ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΪΚΉ ΠΕΡΊΟΔΟ ΙΙΙ περίοδο. Το «Κεντρικό Κτίριο», που χρονολογείται στην ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΪΚΉ ΠΕΡΊΟΔΟ ΙΑ περίοδο, συνιστά τη μεγαλύτερη έως τώρα γνωστή μινωική «έπαυλη», με μήκος 54μ. και πλάτος 37μ. Το κτίριο είναι μνημειακής κατασκευής, χτισμένο από αδρά λαξευμένους ασβεστόλιθους και σώζεται σε καλή κατάσταση. Οι τοίχοι του, που σώζονται σε ύψος έως και 2,5μ., έχουν πάχος που φτάνει έως και το 1μ., ενώ η τοιχοδομία της πρόσοψης θεωρείται από τις καλύτερα διατηρημένες στην Κρήτη. Υπολογίζεται ότι το ισόγειο του κεντρικού κτιρίου αποτελούνταν από περίπου 40 χώρους και δωμάτια.
Η θέση εντοπισμού, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο Ιδαίο Άντρο, και η φυσιογνωμία του κτιρίου έχουν οδηγήσει στη διατύπωση της υπόθεσης η μινωική εγκατάσταση της Ζωμίνθου να συνιστούσε ενδιάμεσο σταθμό των προσκυνητών κατά την ανάβασή τους στο ιερό του Δία.
Ζώμινθος - Μνήματα: Τα Μνήματα βρίσκονται σε πλαγιά υψώματος στα ΒΑ της μινωικής θέσης της Ζωμίνθου και του δρόμου με κατεύθυνση από τα Ανώγεια προς το Ιδαίον Άντρο. Σε αυτήν πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της συστηματικής διερεύνησης της Ζωμίνθου κατά τις ανασκαφικές περιόδους 1990 και 1994, δοκιμαστική τομή που έφερε στο φως οικοδομικά λείψανα της ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΪΚΉ ΠΕΡΊΟΔΟ ΙΙΙ περιόδου. Από αυτοψίες στην περιοχή εντοπίστηκαν επίσης όστρακα της ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΪΚΉ ΠΕΡΊΟΔΟ Ι περιόδου. Τα κατάλοιπα ανήκουν στον οικισμό που περιέβαλε το «Κεντρικό Κτίριο», που έχει ανασκαφεί στη Ζώμινθο, και ο οποίος πιστεύεται ότι εκτεινόταν σε μία περιοχή συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ. περίπου (συμπεριλαμβανομένου και του «Κεντρικού Κτιρίου»). Επιπλέον, ορατά είναι τα απομεινάρια 2 τυροκομικών μονάδων, από τις οποίες η μία χρονολογείται στα 1600 και η άλλη περίπου στα 1900.