ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Γερακάρι - Άπλυτρα (Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος)

Συνολικό μήκος: 22 χλμ
Ώρες: 3-8 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο-Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικές δυσκολίες στο τμήμα Φουρφουρά - Καταφύγιο

Μουσικά Όργανα

Ένχορδα

Η Λύρα

Πρόκειται για τρίχορδο που διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: Το «λυράκι», την συνηθισμένη λύρα, και την λεγόμενη «βροντόλυρα». Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το σχήμα τους, αλλά το μέγεθος και ο ήχος τους διαφέρει. Από το 1925, σε αυτές τις υπάρχουσες κατηγορίες προστίθεται και η λεγόμενη «βιολόλυρα» η οποία έχει μεγάλη συγγένεια με το βιολί.

Το βιολί

Αναφέρεται στο ήδη γνωστό από τη δυτική μουσική παράδοση βιολί, το οποίο συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ως λαϊκό όργανο, ενώ στην Κρήτη συναντάται με τη συνοδεία λύρας στις ανατολικές αλλά και δυτικές περιοχές του νησιού.

Το λαούτο

Είναι το διαδεδομένο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μουσικό όργανο, με τη διαφορά ότι η κρητική εκδοχή του είναι περισσότερο ευμεγέθης με τέσσερα ζεύγη από χορδές. Σκοπός του, να συνοδεύει τα ρυθμικά μέρη της λύρας ή του βιολιού παίζοντας άλλοτε τους «φθόγγους της μελωδίας» και άλλοτε να αποδίδει το λεγόμενο «ισοκράτημα».Παρ' όλα αυτά πολλές φορές το λαούτο χρησιμοποιείται και σαν όργανο για σόλο.

Το μαντολίνο και η κιθάρα

Πρόκειται για τα γνωστά μουσικά όργανα, από τα οποία το μαντολίνο χρησιμοποιείται στην Κρήτη (με συνοδεία λύρας και βιολιού)  σαν το όργανο που αποδίδει τη βασική μελωδική γραμμή της μουσικής, ενώ η κιθάρα σαν περισσότερο ρυθμικό όργανο.

Το μπουλγαρί

Είναι όργανο που ανήκει στην οικογένεια των ταμπουράδων. Σήμερα πολύ σπάνια χρησιμοποιείται στην Κρήτη. Παλιότερα όμως ήταν πολύ διαδεδομένο ως όργανο μελωδίας ή ακόμη και συνοδείας της λύρας.

Πνευστά

Το θιαμπόλι ή φθιαμπόλι, φτιαμπόλι, φιαμπόλι, παμπιόλι, μπαμπιόλι, χαμπιόλι, σφυροχάμπιολο, σφυροχάμπουλο, πειροχάμπιολο, και γλωσσοχάμπιολο.

Είναι ένα είδος καλαμένιου ή ξύλινου φλάουτου με λοξοκομμένο το μέρος όπου φυσάει ο παίκτης και κλεισμένο με τον "πείρο ή σούρο", ένα είδος τάπας με λεπτή σχισμή για να περνά ο αέρας. Πάνω στον κύλινδρο και εκεί που τελειώνει ο πείρος ανοίγεται μια τετράγωνη συνήθως τρύπα και στη συνέχεια πιο κάτω έξι τρύπες μπροστά και μία πίσω που χρησιμεύουν για τη μελωδία. Το θιαμπόλι, κατεξοχήν ποιμενικό όργανο, παίζεται συνήθως μόνο του. Πολλές φορές όμως, όταν ο παίκτης είναι επιδέξιος, μπορεί να παίξει μαζί με τη λύρα.

Η μαντούρα

Είδος κλαρινέτου με μονό επικρουστικό γλωσσίδι στο πάνω άκρο της που είναι κλειστό από τον κόμπο του καλαμιού. Έχει 4 - 6 τρύπες και φτιάχνεται σε διάφορα μεγέθη. Παραλλαγή της μαντούρας είναι η διπλομαντούρα ή τζομπραγιά μαντούρα, που στην πραγματικότητα είναι δύο μαντούρες ίδιες οξύτητας δεμένες και παιζόμενες.

Η ασκομαντούρα

Αποτελείται από δερμάτινο ασκί που χρησιμεύει ως αποθήκη αέρος, το ξύλινο ή καλαμένιο ή κοκαλένιο επιστόμιο με βαλβίδα, μέσα από το οποίο φυσά ο οργανοπαίκτης τον αέρα, και τη συσκευή παραγωγής του ήχου, η οποία περιλαμβάνει μια αυλακωτή σκάφη που καταλήγει σε χοάνη και δύο αυλούς, τύπου κλαρινέτου με μονό επικρουστικό γλωσσίδι και 5 συνήθως τρύπες. Το όργανο αυτό, πολύ διαδεδομένο παλιότερα στην Κρήτη, τείνει δυστυχώς σήμερα να εκλείψει.

Κρουστά

Το νταουλάκι

Πρόκειται για ένα μικρό νταούλι που παίζεται με δύο ραβδάκια, τα «νταουλόξυλα», και συνοδεύει ρυθμικά τη λύρα ή το βιολί . Παλιότερα ήταν ευρύτατα γνωστό, ιδίως στην ανατολική Κρήτη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ