ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Οι Διαδρομές του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη και στο νομό Ρεθύμνου

Το μονοπάτι ξεκινάει τη διαδρομή του στην Κρήτη από το Καστέλλι Κισσάμου του Νομού Χανιών και καταλήγει στη Ζάκρο του Νομού Λασιθίου. Για την επιλογή των περιοχών που διασχίζουν οι διαδρομές του, συνεργάστηκαν οι πιο παλιοί και έμπειροι ορειβάτες της Κρήτης. Έτσι είναι εξασφαλισμένο ότι όσοι το διασχίσουν, θα γνωρίσουν τα ωραιότερα και τα πιο ενδιαφέροντα ορειβατικά μέρη, την άγνωστη Κρητική φύση, μιας και περνά από παλιά μονοπάτια, οικισμούς, μοναστήρια και βέβαια τα ψηλά βουνά της Κρήτης.

Στη νοτιότερη διαδρομή του στον ελληνικό χώρο το Μονοπάτι Ε4 διασχίζει την Κρήτη, ξεκινώντας από το Ελαφονήσι στη δυτικότερη ακτή της και καταλήγει στην ανατολικότερη ακτή, Κάτω Ζάκρο. Στη διαδρομή αυτή πολύ συχνά διχάζεται, ώστε ο περιπατητής του να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε διαδρομές διαφορετικής φυσικής ομορφιάς. Με γρήγορους ρυθμούς, η διάσχιση της Κρήτης ακολουθώντας το Ε4, διαρκεί περίπου 15 ημέρες.
Στο νομό Ρεθύμνου το μονοπάτι Ε4 αποτελείται από δύο κλάδους, τον βόρειο και τον νότιο. Ο βόρειος εισέρχεται στα διοικητικά όρια του νομού από την περιοχή του χωριού Αργυρούπολη και ο νότιος από την περιοχή του Ροδάκινου. Οι δύο κλάδοι συγκλίνουν στο οροπέδιο της Νίδας πάνω στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη και από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει στα διοικητικά όρια του νομού Ηρακλείου.

Οι δύο κλάδοι του Ρεθεμνιώτικου τμήματος Ε4 διασχίζουν περιοχές μεγάλης φυσικής ομορφιάς και τόπους με σημαντική γεωλογική, αρχαιολογική, ιστορική και γενικότερα πολιτιστική αξία. Δίνουν επίσης τη δυνατότητα για ορεινή πεζοπορία στα όρη Κρυονερίτης, Κέντρος και Ψηλορείτης. Ο νότιος κλάδος συνιστάται σε όσους βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση και σε εκείνους που τα ενδιαφέροντα τους εστιάζονται στην βυζαντινή περίοδο. Ο βόρειος κλάδος συνιστάται σε όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για την περίοδο της Βενετοκρατίας και για τον πολιτισμό των νεότερων χρόνων.

Οι διαδρομές που ακολουθεί το Μονοπάτι στην Κρήτη και αφορούν το Ν. Ρεθύμνου είναι οι 14 ακόλουθες:

  1. Καλλικράτης - Αργυρούπολη
  2. Αργυρούπολη - Αγκουσσελιανά
  3. Αγκουσσελιανά - Σπήλι
  4. Σπήλι - Γερακάρι
  5. Γερακάρι - Άπλυτρα (Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος)
  6. Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος (Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου) Οροπέδιο Νίδας
  7. Φραγκοκάστελλο - Κάτω Ροδάκινο
  8. Ροδάκινο - Άγιος Κωνσταντίνος
  9. Άγιος Κωνσταντίνος - Αρμένοι
  10. Αρμένοι - Αρκάδι
  11. Αρκάδι - Γαράζο
  12. Γαράζο - Ανώγεια
  13. Ανώγεια - Ζώμινθος - Ζώμινθος - Νίδα
  14. Νίδα - Ρούβας- Ρούβας - Ζαρός