ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Γερακάρι - Άπλυτρα (Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος)

Συνολικό μήκος: 22 χλμ
Ώρες: 3-8 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο-Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικές δυσκολίες στο τμήμα Φουρφουρά - Καταφύγιο

Φουρφουράς

Μονή Καλοείδαινας: Ο θρύλος της Καλόειδαινας που εξηγεί την ονομασία και την ίδρυση της μονής αναφέρεται σε μια νεαρή κοπέλα από το χωριό Φουρφουράς η οποία διακρίνει στην απέναντι πλαγιά μια φλόγα. Όταν στη θέση της μονής βρέθηκε μια εικόνα η κοπέλα αναφώνησε: «Καλά είδα εγώ».

Άγιος Γεώργιος: Ο ναός βρίσκεται σε απόσταση 500μ. περίπου στα ΝΑ του οικισμού στη θέση Μούρτζες ή Μουρτζά. Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου καμαροσκέπαστου και ανεγέρθη το α΄ μισό του 15ου αιώνα στη θέση παλαιότερου ναού. Σώζονται τοιχογραφίες, οι οποίες προέρχονται από το α΄ μισό του 15ου αιώνα.

Παναγία η Καρδιώτισσα: Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού (Μ. Μαράκη) το τοπωνύμιο της θέσης είναι γνωστό ως "Παναγία καρδιώτισσα" ή "Μοναστήρια της Παναγίας" ή "Καλογράς το Μνήμα" ή "Παναγία στη Λειβάδα" (=το επικρατέστερο σήμερα). Σύμφωνα με την παράδοση, στη Μονή της Παναγίας της Λειβάδας τάφηκε η κοπέλα που είχε βρει την εικόνα της Παναγίας και είχε γίνει η αφορμή για να χτιστεί η Μονή της Καλόειδαινας στο Μέρωνα. Λέγεται ότι η κοπέλα έγινε καλόγρια και μόνασε στην Καρδιώτισσα. Ο ναός ήταν κατάγραφος και είχε ψηφιδωτό δάπεδο. Σήμερα διασώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες ενώ το δάπεδο έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο χωρίο Φουρφουρά.