ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

21°C
άνεμος: 04 Δυτικός

Ανώγεια

21°C
άνεμος: 04 Δυτικός

Ρέθυμνο

24°C
άνεμος: 03 Νότιος

Ρέθυμνο

24°C
άνεμος: 03 Νότιος

Σπήλι

25°C
άνεμος: 05 Ανατολικός

Σπήλι

25°C
άνεμος: 05 Ανατολικός

Φράγμα Ποταμών

20°C
άνεμος: 01 Νοτιοανατολικός

Φράγμα Ποταμών

20°C
άνεμος: 01 Νοτιοανατολικός

πηγή: www.meteo.gr

Αργυρούπολη - Αγκουσελιανά

Συνολικό μήκος: 23 χλμ
Ώρες: 7-8 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο - Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικά εύκολη

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Κάτω Πόρος - Ρωμαϊκό ΝεκροταφείοΚάτω Πόρος - 5 ΠαρθένεςΚάτω Πόρος - εκκλησία των 5 Παρθένων

Εκκλησίες και Μοναστήρια με ιστορική αξία

Αργυρούπολη

Αγία Κυριακή: Στα ΒΔ της Αργυρούπολης, στις όχθες του ποταμού Μουσέλλα βρίσκεται ο ναός της Αγίας Κυριακής. Ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου καμαροσκεπούς, και είναι κοσμημένος εσωτερικά με τοιχογραφίες, από τις οποίες σώζονται ελάχιστα ίχνη. Στην ίδια θέση εντοπίστηκε λουτρό της Ρωμαϊκής περιόδου.

Αγία Παρασκευή: Ο ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο Πανοχώρι της Αργυρούπολης. Κάτω από τα δάπεδα του ναού βρέθηκαν παλαιότερα λείψανα ψηφιδωτού δαπέδου Παλαιοχριστιανικών χρόνων, τα οποία σήμερα δεν είναι ορατά. Στον περίβολο του ναού σώζονται αρχιτεκτονικά μέλη της ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής περιόδου (αράβδωτοι κίονες, ιωνικές βάσεις, επίθημα αμφικιονίσκου κ.ά).

Άγιος Νικόλαος: Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην τοποθεσία Κουμαρές στα ΝΔ της Αργυρούπολης. Εσωτερικά είναι κατάγραφος, ωστόσο οι καλής ποιότητας τοιχογραφίες του έχουν υποστεί αρκετές φθορές. Η χρονολόγηση του ναού ανάγεται πιθανόν στο 15ο-16ο αι. Στην ίδια θέση, γύρω από το ναό και κυρίως στην Α και Δ πλευρά του κτίσματος, διατηρούνται διάσπαρτα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτηρίου άγνωστης χρήσης και τάφοι.

Άγιος Νικόλαος: Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στη θέση Χωστό, ΒΔ της Αργυρούπολης, στις όχθες του ποταμού Μουσέλλα. Στο εσωτερικό του διασώζονται λιγοστά ίχνη τοιχογραφιών εξαιρετικής τέχνης. Εικονίζονται μορφές αγίων, από τα πρόσωπα των οποίων έχουν αφαιρεθεί τα μάτια. Ο ναός σχετίζεται πιθανόν με τη μονή του Αγίου Παταριού η οποία ιδρύθηκε στην περιοχή από τον Ιωάννη τον Ξένο.