ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

21°C
άνεμος: 05 Βορειοδυτικός

Ανώγεια

21°C
άνεμος: 05 Βορειοδυτικός

Ρέθυμνο

25°C
άνεμος: 10 Βόρειος

Ρέθυμνο

25°C
άνεμος: 10 Βόρειος

Σπήλι

23°C
άνεμος: 07 Βορειοδυτικός

Σπήλι

23°C
άνεμος: 07 Βορειοδυτικός

Φράγμα Ποταμών

26°C
άνεμος: 09 Βόρειος

Φράγμα Ποταμών

26°C
άνεμος: 09 Βόρειος

πηγή: www.meteo.gr

Αρκάδι - Γαράζο

Συνολικό μήκος: 32 χλμ
Ώρες: 11.5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο-Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: ήπιες κλίσεις αλλά κουραστική διαδρομή

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Μονή Αρκαδίου - εξωτερικός χώροςΜονή Αρκαδίου - εσωτερικός χώροςΜονή Αρκαδίου - εσωτερικός χώροςΕκκλησία της Μονής Αρκαδίου

Μαργαρίτες

Χωριό και Δημοτ. Διαμέρισμα του Δήμου Γεροποτάμου, απέχει 27 χμ. από το Ρέθυμνο, σε υψομ. 300 μ και έχει 400 κατοίκους σαν χωριό και σαν κοινότητα 950 κατοίκους. Για την προέλευση του ονόματος του υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Μια πρώτη εκδοχή δέχεται ότι το χωριό πήρε το όνομα του από τις πολλές μαργαρίτες που υπάρχουν στο χωριό. Μια δεύτερη εκδοχή σχετίζεται με μια ιστορία που έχει διασώσει η παράδοση. Όταν κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τα αρχοντόπουλα Καλλέργης και Βαρούχας, που κατοικούσαν στο χωριό, πήγαν στην Κων/πολη και έφεραν μια υφαντή θύρα για την Ωραία Πύλη της εκκλησίας. Στη θύρα αυτή είχαν κεντηθεί υπόλευκες μαργαρίτες και κρίνα. Από αυτή τη θύρα οι ξομπλιάστρες του χωριού έκαναν τα περίφημα Μαργαιτσιανά υφαντά που είναι περιζήτητα. Μια Τρίτη εκδοχή σχετίζεται με μια άλλη ιστορία που διασώζει η παράδοση. Η βασίλισσα της Ελεύθερνας Μαργαρίτα, πήγε κάποτε στο Λιβάδι και γοητεύτηκε τόσο πολύ από την ομορφιά του τοπίου, ώστε έδωσε όλα τα κοσμήματα της και κτίστηκε το χωριό. Οι χωριανοί για να την τιμήσουν έδωσαν το όνομα της στο χωριό. Το χωριό πρέπει να υπήρχε και επί Ενετοκρατίας, γιατί διασώζεται το όνομα του δόγη Δάνδαλου. Υπάρχουν μάλιστα αρκετά ερείπια οικοδομημάτων που ανήκουν σ' αυτή την οικογένεια. Το χωριό αναφέρεται σ' όλες τις ενετικές απογραφές και σε τουρκικά έγγραφα. Αποτελούσε έδρα του δήμου Μαργαριτών της Κρητικής Πολιτείας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αγγειοπλαστική, όπου η παράδοση της τέχνης αυτής φθάνει μέχρι τη μινωική εποχή. Μάλιστα σε παλιότερες εποχές γινόταν και εξαγωγή των ειδών της αγγειοπλαστικής. Το χωριό κάηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές, για να τιμωρηθούν οι κάτοικοι που δεν ήθελαν να υποδουλωθούν. Όταν η Κρήτη ανακτήθηκε από τους Βυζαντινούς (961) το χωριό άρχισε πάλι να κτίζεται με τη βοήθεια των Καλλέργη και Βαρούχα και πραγματικά αυτή την περίοδο το χωριό ξαναγεννήθηκε.

Οι Μαργαρίτες έχουν παράδοση στην αγγειοπλαστική (όπως και το Θραψανό), μάλιστα οι κάτοικοι του χωριού εξακολουθούν ακόμα να κατασκευάζουν πήλινα αγγεία, απομιμήσεις αρχαίων μινωικών αγγείων.

Πηγή:
Δήμος Γεροποτάμου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πινακίδα για το Μονοπάτι Ε4 στις Μαργαρίτες. Διαδρομή Αρκάδι - Γαράζο.