ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

20°C
άνεμος: 05 Δυτικός

Ανώγεια

20°C
άνεμος: 05 Δυτικός

Ρέθυμνο

26°C
άνεμος: 03 Δυτικός

Ρέθυμνο

26°C
άνεμος: 03 Δυτικός

Σπήλι

23°C
άνεμος: 03 Βόρειος

Σπήλι

23°C
άνεμος: 03 Βόρειος

Φράγμα Ποταμών

24°C
άνεμος: 01 Βόρειος

Φράγμα Ποταμών

24°C
άνεμος: 01 Βόρειος

πηγή: www.meteo.gr

Αρμένοι - Αρκάδι

Συνολικό μήκος: 15 χλμ
Ώρες: 9-10 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Μάιος
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικά δύσκολη τον χειμώνα

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Μονή Αρκαδίου - εξωτερικός χώροςΜονή Αρκαδίου - εσωτερικός χώροςΜονή Αρκαδίου - εσωτερικός χώροςΕκκλησία της Μονής Αρκαδίου

Αρχαιολογικοί χώροι

Υστερομινωικό Νεκροταφείο Αρμένων

 

Σε απόσταση 7 χλμ. από το Ρέθυμνο, στη Θέση Πρινοκέφαλο, ανάμεσα στα χωριά Αρμένοι - Σωματάς, σ' ένα χώρο βραχώδη με βελανιδιές εντοπίστηκε Υστερομινωικό νεκροταφείο (1350 π.Χ.- 1200 π.Χ.). Το 1969 δύο μαθητές παρέδωσαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, δύο αγγεία. Η έρευνα που ακολούθησε επιβεβαίωσε την ύπαρξη εκτεταμένου νεκροταφείου υστερομινωικών χρόνων. Έως σήμερα έχουν ανασκαφεί περισσότεροι από 220 τάφοι. Οι τάφοι ανήκουν στον τύπο του λαξευτού θαλαμωτού τάφου με δρόμο. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο τάφος 200 ο οποίος είναι κτιστός θολωτός. Για τη σήμανσή τους χρησιμοποιήθηκαν ακατέργαστες πέτρες και πυραμοειδείς ή πλακοειδείς στήλες. Οι τάφοι ήταν οικογενειακοί: περιείχαν πολλούς νεκρούς που αποθέτονταν είτε πάνω στο δάπεδο είτε σε σαρκοφάγους. Τα κτερίσματα (κεραμική - όπλα - εργαλεία - κοσμήματα), παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την τέχνη, τη θρησκεία και την κοινωνική οργάνωση της εποχής.

Οι περισσότεροι από τους θαλαμωτούς τάφους βρέθηκαν ασύλητοι και περιείχαν πλούσια ευρήματα όπως αγγεία, ειδώλια, όπλα, κοσμήματα, εργαλεία κ.α. Πρόκειται για οικογενειακούς τάφους με αρκετούς νεκρούς τοποθετημένους απευθείας επάνω στο δάπεδο ή μέσα σε πήλινες λάρνακες. Οι πήλινες λάρνακες εντυπωσιάζουν με τον πλούσιο διάκοσμό τους που περιλαμβάνει θέματα εμπνευσμένα από τη φύση καθώς και τη θρησκευτική εικονογραφία. Τα ευρήματα του νεκροταφείου των Αρμένων μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος.