ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Αρμένοι - Αρκάδι

Συνολικό μήκος: 15 χλμ
Ώρες: 9-10 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Μάιος
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικά δύσκολη τον χειμώνα

Αξιοθέατα

Μύρθιος: Σε ορεινά υψώματα της ευρύτερης περιοχής υπάρχουν φρουριακά κατάλοιπα που ανήκουν σε Πύργους με πολεμίστρες, τους ονομαζόμενους «Κουλέδες».

Καβούσι: Σπάνιο δάσος από Αριές, ένα είδος βελανιδιάς μέσα στο άγριο τοπίο της περιοχής.

Στη θέση του ναού του Αγίου Πνεύματος κατά τα μεσομινωικά χρόνια ήκμασε σημαντικό ιερό κορυφής.

Στο Σελλί αξιόλογες είναι οι τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (1411-1412) και Μιχαήλ Αρχάγγελος.

Χάρκια: Στο εσωτερικό η εκκλησία της πολιούχου του Αγίας Άννας και απ' έξω ο μεγαλόπρεπος δρυς που έχει χαρακτηριστεί «μνημείο της φύσης». Στη νότια έξοδό του ένα καλαίσθητο ηρώο διαιωνίζει τη μνήμη των ηρωικών προγόνων του χωριού.

Στο Καβούσι αξιοθέατη είναι η πηγή νερού αμέσως ανατολικά από το χωριό και η εκκλησία Άγιος Ιωάννης Θεολόγος. Μετά το χωριό απαντώνται τα υπολείμματα ενός σημαντικού μικτού δάσους αριάς, βελανιδιάς, κυπαρισσιών, πεύκων, πρίνων και φράξου.

Η Μονή Αρκαδίου αποτελεί πανελλήνιο σύμβολο ελευθερίας, αφού κατά την επανάσταση του 1866 οι υπερασπιστές της προτίμησαν να ανατιναχτούν από το να παραδοθούν στους πολιορκητές της. Το κτιριακό της συγκρότημα είναι τετραγωνικό με το καθολικό, την δίκλιτη εκκλησία του 1587, τοποθετημένο στο κέντρο του εσωτερικού περιβόλου. Η πρόσοψη της εκκλησίας είναι αναγεννησιακή με στοιχεία μπαρόκ.