ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Γερακάρι - Άπλυτρα (Καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος)

Συνολικό μήκος: 22 χλμ
Ώρες: 3-8 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο-Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικές δυσκολίες στο τμήμα Φουρφουρά - Καταφύγιο

Ελένες

Το χωριό Ελένες ανήκει στο Δήμο Συβρίτου και έχει απόσταση από το Ρέθυμνο περίπου 38,5 χλμ και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 640 μ. Κατά την απογραφή του 1991 το χωριό έχει 109 κατοίκους πληθυσμό.

Αναφέρεται στην επαρχία Αμαρίου, το 1577 από το Fr. Barozzi ως Selenes, από τον Καστροφύλακα ως Εllenes, με 147 κατοίκους. τo 1583, ενώ από το Βασιλικάτα ως Sante Εlenes.

Ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών της δεκαετίας 1930 πιστοποιούν την παρουσία μινωικού πολιτισμού.

Το 1927 ο ακαδημαϊκός Σπυρίδων Μαρινάτος αποκάλυψε την είσοδο προϊστορικού σπηλαίου απέναντι στο χωριό, γνωστού ως «τρύπα του Μαργελέ», ανεξερεύνητου βάθους, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Αργότερα ο Γάλλος σπηλαιολόγος Paul Faure διαπίστωσε ίχνη προϊστορικής ζωής τα οποία κατατάσσουν τις Ελένες στους αρχαιότατους οικισμούς της Κρήτης. Την συνεχιζόμενη παρουσία ζωής, 3000 χρόνων και πλέον, τεκμηριώνουν ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης και όσα κατά καιρούς φέρει στην επιφάνεια η διαβρωτική ενέργεια των νερών και η γεωργική δραστηριότητα των κατοίκων. Θραύσματα προϊστορικών αγγείων, λίθινα εργαλεία και νομίσματα πρωτοβυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, ανακαλύπτονται σε διάφορες τοποθεσίες μέχρι και σήμερα.

Ο παραδοσιακός χαρακτήρας των Ελενών διασώζεται σε λίγα μόνο παλαιά οικήματα, με καμάρες, πέτρινες εισόδους και προαύλια που άντεξαν στο χρόνο.

Πηγή: Σύλλογος Αμαριωτών Ρεθύμνου