ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Αγκουσελιανά - Σπήλι

Συνολικό μήκος: 13.3 χλμ
Ώρες: 4 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο - Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Καμία

Κοξαρέ

Το χωριό Κοξαρέ απέχει 23 χλμ. από το Ρέθυμνο. Έχει 401 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Το χωριό εντοπίζεται σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές της ενδοχώρας. Το καταπράσινο τοπίο του ομώνυμου κάμπου της Κοξαρέ (ελαιώνες) εναλλάσσεται με το άγριο και επιβλητικό τοπίο που ορίζουν τα Ατσιπαδιανά όρη ή τα όρη της Κουρούπας στις πρόποδες των οποίων έχει κτιστεί το χωριό. Ο ελαιόκαμπος της Κοξαρέ είναι ο μεγαλύτερος της πρώην επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Οι κάτοικοι ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Στην Κοξαρέ υπάρχει το σπήλαιο Μπελιγκρέ σε υψόμετρο 470μ και το σπήλαιο Χώνος σε υψόμετρο 1100μ.

Μετά το χωριό Κοξαρέ αρχίζει το Κουρταλιώτικο Φαράγγι (το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000) μήκους 2100μ. που κυλάει ο ποταμός Κουρταλιώτης ή μεγάλος ποταμός που χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση (πολλά φοινικόδεντρα) και τους απότομους ψηλούς όγκους πέτρας στις δύο πλευρές του.

Το χωριό λόγω της θέσης του στην είσοδο του Κουρταλιώτικου φαραγγιού έπαιξε στρατηγικό ρόλο στους αγώνες των Κρητικών. Νοτιοανατολικά ανακαλύφθηκε ιερό κορυφής Μεσομινωικών χρόνων και βρέθηκαν ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, ενώ έχουν ανασκαφεί τάφοι Υστερομινωικής περιόδου. Αξιόλογο είναι το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Πηγές:
Δήμος Φοίνικα
Future Services