ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

21°C
άνεμος: 04 Δυτικός

Ανώγεια

21°C
άνεμος: 04 Δυτικός

Ρέθυμνο

24°C
άνεμος: 03 Νότιος

Ρέθυμνο

24°C
άνεμος: 03 Νότιος

Σπήλι

25°C
άνεμος: 05 Ανατολικός

Σπήλι

25°C
άνεμος: 05 Ανατολικός

Φράγμα Ποταμών

20°C
άνεμος: 01 Νοτιοανατολικός

Φράγμα Ποταμών

20°C
άνεμος: 01 Νοτιοανατολικός

πηγή: www.meteo.gr

Γαράζο - Ανώγεια

Συνολικό μήκος: 16 χλμ
Ώρες: 5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Νοέμβριος
Δυσκολία διαδρομής: Καμία

ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

Ζωνιανά - Εξωτερικός χώρος ΜιτάτουΖωνιανά - Εσωτερικός χώρος ΜιτάτουΦαράγγι ΖωνιανώνΜουσείο ΖωνιανώνΤο Σπήλαιο Σφενδόνη στα ΖωνιανάΑνώγεια- Εσωτερικός χώρος του ναού του Αγ. ΥακίνθουΑνώγεια- Εξωτερικός χώρος του ναού του Αγ. Υακίνθου

Άγιος Μάμας

Ο Άγιος Μάμας είναι χωριό του Δήμου Γεροποτάμου. Απέχει 39 χλμ. από το Ρέθυμνο και βρίσκεται σε υψόμετρο 460 μ. στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη και έχει 600 κατοίκους μαζί με τους κατοίκους των οικισμών Αργαλιό, Καστρί και Αβδελλά.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από το όνομα του Αγίου Μάμαντος, Αγίου από την Καππαδοκία της Μ. Ασίας, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης των ζώων και επειδή το χωριό είναι ορεινό και οι κάτοικοι του ζουν από την κτηνοτροφία, έδωσαν το όνομα του Αγίου στο χωριό τους.

Το χωριό πρωτοκτίστηκε κατά το 13ο αιώνα. Πάντως ξέρουμε ότι το 1433 οι Βενετοί είχαν κτίσει το χωριό Αργαλιό, όπου εκεί ήταν παλιά το χωριό του Αγίου Μάμαντος. Οι παλιότερες οικογένειες είναι οι Αλεφαντινοί, Αρχοντάκηδες, Ρουσσάκηδες, Ζουρίδες. Οι κάτοικοι εκτός από την κτηνοτροφία ασχολούνται και με τη γεωργία, παράγουν λάδι, χαρούπια και κηπευτικά.

Πηγή: Δήμος Γεροποτάμου