ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Αρκάδι - Γαράζο

Συνολικό μήκος: 32 χλμ
Ώρες: 11.5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο-Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: ήπιες κλίσεις αλλά κουραστική διαδρομή

Νησί - οικισμός

Τα εκτεταμένα ερείπια οικισμού που ανασκάφηκαν στο λόφο Νησί βρίσκεται στα βόρεια του σύγχρονου οικισμού της Ελεύθερνας και σε απόσταση περίπου 500μ. από το δημοτικό σχολείο.

Τα κατάλοιπα καλύπτουν δύο περιοχές. Ο χώρος γύρω από την κορυφή του λόφου καταλαμβάνεται από τα ερείπια ενός οικισμού της Ελληνιστικής περιόδου. Τα πετρόχτιστα σπίτια του οικισμού διαθέτουν κατά μέσο όρο 5-6 στεγασμένους χώρους, οι οποίοι αναπτύσσονται γύρω από μια εσωτερική αυλή, και το συνολικό εμβαδόν τους συμπεριλαμβανομένων και των υπαίθριων χώρων δεν ξεπερνά τα 200-250τ.μ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη των μικρών σχετικά κεραμικών κλιβάνων σε δύο από συνολικά τέσσερις οικίες που έχουν ανασκαφεί. Στην εγγύτερη περιοχή αυτού του τμήματος του οικισμού έχουν επί πλέον παρατηρηθεί πολλά κακοψημένα όστρακα, κάτι που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η παραγωγή κεραμικών ειδών αποτελούσε μια από τις σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων του κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Ο οικισμός φαίνεται να δημιουργήθηκε -αν και μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί οικοδομικά κατάλοιπα αυτής της εποχής- το αργότερο κατά την ύστερη Γεωμετρική ή Πρώιμη Αρχαϊκή περίοδο.

Τα χρονικά νεότερα ευρήματα -όστρακα εισηγμένων ή τοπικής παραγωγής «μεγαρικών» σκύφων- υποδηλώνουν παράλληλα ότι οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν στα μέσα περίπου του 1ου αι. π.Χ., την περίοδο δηλαδή της κατάληψης της Ελεύθερνας από τα ρωμαϊκά στρατεύματα.

Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ