ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Νίδα - Ρούβας - Ρούβας - Ζαρός

Συνολικό μήκος: 19.5 χλμ
Ώρες: 7.5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Οκτώβριος
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικά εύκολη

Αρχαιολογικοί χώροι

Σπηλιάρα της Βοσκοπούλας ή Ιδαίον Άνδρο

 

Στο οροπέδιο της Νίδας, σε υψόμετρο 1538 μ,. σε απόσταση 24 χιλ. από τα Ανώγεια και 78 χιλ. από το Ρέθυμνο βρίσκεται η «Σπηλιάρα της Βοσκοπούλας», το σπήλαιο όπου κατά τη μυθολογία μεγάλωσε, ή και γεννήθηκε, ο πατέρας των αρχαίων Θεών, ο Δίας. Για την ακρίβεια η Ρέα έκρυψε στο σπήλαιο το νεογέννητο μωρό της για να το γλιτώσει από τη μανία του Κρόνου να καταβροχθίζει τα παιδιά του, επειδή φοβόταν ότι κάποιο απ' αυτά θα του έπαιρνε την εξουσία. Κρυμμένος στην σπηλιά ο Δίας μεγάλωνε με το γάλα της κατσίκας Αμάλθειας ενώ όταν έκλαιγε οι Κουρήτες κάλυπταν τις φωνές του χτυπώντας δυνατά τις χάλκινες ασπίδες τους. Συνδεδεμένο λοιπόν το Ιδαίον Άνδρο με το μύθο αυτό απέκτησε μεγάλη φήμη κατά την αρχαιότητα και αποτέλεσε λατρευτικό κέντρο με διαχρονική αξία από τα μινωικά χρόνια έως και τα ύστερα ρωμαϊκά. Αρχαιότητες εντοπίστηκαν τυχαία, το 1884, από τον Ανωγειανό βοσκό Γ. Πασπαράκη ή Μουσά. Ένα χρόνο αργότερα η H.Halbherr επισκέφθηκε το χώρο και πραγματοποίησε ανασκαφική έρευνας. Περιορισμένης έκτασης εργασίες έγιναν από τον Στ. Ξανθουδίδη το 1917 και από τον Σπ. Μαρινάτο το 1956. Συστηματική έρευνα ξεκίνησε το 1983 από τον Γ. Σακελλαράκη.

Πρόκειται για ένα σπήλαιο μεγάλων διαστάσεων το οποίο διαθέτει μεγάλη κεντρική αίθουσα και πλευρική στοά μήκους 22 μέτρων. Οι ανασκαφικές εργασίες που διενεργούνται στο εσωτερικό έχουν αποδώσει πλούσια και σημαντικά ευρήματα ανάμεσα στα οποία κεραμική, χρυσά κοσμήματα, μετάλλινα αντικείμενα και φυσικά οι γνωστές χάλκινες ασπίδες. Επειδή η έρευνα είναι σε εξέλιξη το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο.

Η είσοδος του σπηλαίου έχει άνοιγμα περίπου 25μ. και ύψος 16μ. Στα αριστερά της υπάρχει ένας τεράστιος, λαξευμένος στο βράχο, βωμός, ενώ στα δεξιά βάσεις συμπλέγματος κολοσσιαίων αγαλμάτων. Το εσωτερικό του σπηλαίου, που έχει μέγιστο μήκος 57,2μ., μέγιστο πλάτος 46,05μ. και μέγιστο ύψος 21μ., διαιρείται σε τρεις κύριους χώρους: στη μεγάλη κεντρική αίθουσα, αμέσως μετά την είσοδο, και στους δύο μυχούς στο βάθος, το Β δεξιά και το Ν αριστερά της κεντρικής αίθουσας. Η σπηλιά, από την είσοδο έως σχεδόν το κατώτερο επίπεδό της, παρουσιάζει έντονη κατηφορική κλίση, που δημιουργεί μια υψομετρική διαφορά περίπου 13μ. Ολόκληρη η κατηφορική αυτή έκταση καλύπτεται από αμέτρητο πλήθος ασβεστολιθικών λίθων, που προέρχονται από καταπτώσεις της οροφής ή από κατολισθήσεις.

Ανθρώπινη παρουσία στο Ιδαίον Άνδρον μαρτυρείται ήδη από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο. Η χρονική αλληλουχία χρήσης του σπηλαίου επιβεβαιώνεται με στρώματα από το τέλος της ΠΜ έως και τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Πηγή: Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ