ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Φραγκοκάστελλο - Κάτω Ροδάκινο

Συνολικό μήκος: 14 χλμ
Ώρες: 3.25 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο - Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Καμία (ασφαλτοστρωμένος δρόμος)

Φραγκοκάστελλο

Το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται στη νότια ακτή της δυτικής Κρήτης, 13χλμ. ανατολικά από την Χώρα Σφακίων και δυτικά από τον Πλακιά. Η κατασκευή του κάστρου του Αγίου Νικήτα κατά τους Ενετούς ή Φραγκοκάστελλου / Castelfranco / Franco Castello κατά τους ντόπιους ξεκίνησε το 1371. Μεγάλο μέρος του ανακατασκευάστηκε τον 19ο μ.Χ. αιώνα από τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά. Έπαψε να χρησιμοποιείται μετά την απελευθέρωση της Κρήτης. Η ιστορία του αναβιώνει κάθε χρόνο μέσα από το θρύλο των φαντασμάτων που το στοιχειώνουν, τους περίφημους Δροσουλίτες. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τόσο τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

Το κάστρο έχει χτιστεί σύμφωνα με τις αρχές της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής πριν την εμφάνιση της πυρίτιδας και τη μετέπειτα επικράτηση του «προμαχωνικού συστήματος». Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίσμα με κατακόρυφα τείχη και τετράπλευρους πύργους στις 4 γωνίες, από τους οποίους ο νοτιοδυτικός είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι πύργοι και τα τείχη καταλήγουν σε οδοντωτές πολεμίστρες. Η κύρια είσοδος βρισκόταν νότια. Στη σημερινή της μορφή όμως αποτελεί ανακατασκευή του 19ου αιώνα. Πάνω από αυτό το άνοιγμα βρίσκονταν ενσωματωμένα στην τοιχοποιία 4 οικόσημα επιφανών βενετικών οικογενειών. Από αυτά σώζονται τα δύο των οικογενειών Querini και Dolfin. Πάνω από τα οικόσημα βρίσκεται το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Μια ακόμη είσοδος ανοίγεται στα ανατολικά.

Οι τρεις μικροί πύργοι σώζονται με αρκετές φάσεις ανακατασκευών, κυρίως στους ορόφους. Από τα σωζόμενα παλιά στοιχεία φαίνεται ότι το ισόγειο ήταν καμαροσκέπαστο και το ανώτερο τμήμα ανακατασκευάστηκε πολλές φορές με μεσοπατώματα και χωμάτινο δώμα στον όροφο. Αντίθετα ο μεγαλύτερος πύργος διατηρείται με μικρότερες επεμβάσεις. Ο πύργος αυτός αποτελούσε ένα ιδιαίτερο αμυντικό στοιχείο του φρουρίου, καθώς είχε τη δυνατότητα να χωρέσει μεγαλύτερο αριθμό πολεμιστών και είχε και μεγαλύτερη ορατότητα.

Τα ισόγεια κτίσματα που διατηρούνται στην εσωτερική αυλή είναι ανακατασκευασμένα σχετικά πρόσφατα πάνω στα υπολείμματα των τοίχων της τελευταίας οικοδομικής φάσης. Πρόκειται για συνεχόμενους ορθογώνιους χώρους που προορίζονταν για τη στέγαση των στρατιωτών αλλά και για άλλες χρήσης (αποθήκες, μαγειρεία κτλ). Ανάλογη μορφή πρέπει να είχαν και κατά τη Βενετοκρατία όπως φαίνεται στους χάρτες της περιόδου. Στους χάρτες αυτούς παρουσιάζεται επίσης ο ναός του Αγίου Μάρκου μέσα στον περίβολο του φρουρίου. Ωστόσο ο G. Gerola επισήμανε ότι τα ερείπια του ναού βρίσκονταν έξω από το κάστρο στη νότια πλευρά του. Πρόκειται για τα θεμέλια τοίχων μικρού κτίσματος που φέρουν ίχνη τοιχογράφησης.

Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στιγμιότυπο από το Φραγκοκάστελλο.
Στιγμιότυπο από το Φραγκοκάστελλο.
Στιγμιότυπο από το Φραγκοκάστελλο.
Στιγμιότυπο από το Φραγκοκάστελλο.
Στιγμιότυπο από το Φραγκοκάστελλο.
Στιγμιότυπο από το Φραγκοκάστελλο.
Στιγμιότυπο από το Φραγκοκάστελλο.
Στιγμιότυπο από το Φραγκοκάστελλο.
Στιγμιότυπο από το Φραγκοκάστελλο.