ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Άγιος Κωνσταντίνος - Αρμένοι

Συνολικό μήκος: 15 χλμ
Ώρες: 5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο-Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Καμία - μόνο τον χειμώνα στο ρέμα Καλονύχτη

Μονοπάρι

Στο δημοτικό διαμέρισμα Άνω Βαλσαμόνερο ανήκει ο οικισμός Μονοπάρι. Απέχει 1.5 χμ, νοτίως του Άνω Βαλσαμόνερο, σε υψόμετρο 380 μ. Πρόκειται για παλιό οικισμό πού αναφέρεται σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές του 16ου και 17ου αιώνα.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από το βενετσάνικο φρούριο Bonriparo ή Belriparo πού ίδρυσε η επισκεύασε ο Γενοβέζος αρχιπειρατής Enrico Pescatore το 1206. Οι ντόπιοι το έλεγαν Μονοπάρι, όνομα πού διατήρησε και ο οικισμός.

Κατά τα Ενετικά χρόνια υπήρξε έδρα Καστελανίας. Αναφορά στο φρούριο κάνει ο Spratt ο οποίος περιέγραψε τη διαδρομή από το Ρέθυμνο έως το Μονοπάρι και την Αρχαία Λάππα. Ανέφερε ότι στη θέση του φρουρίου διέκρινε ίχνη αρχαίας πόλης ενώ υποστηρίζει ότι ο οχυρωματικός περίβολος είναι μεσαιωνικός. Ο Sanders το αναφέρει ως βενετσιάνικο φρούριο αλλά διέκρινε και ίχνη προηγούμενων οχυρώσεων και ρωμαϊκά όστρακα. Ομοίως ο Σπανάκης το αναφέρει ως βενετσιάνικο φρούριο και υποστηρίζει ότι το Μονοπάρι ήταν ο πύργος των Μελισσηνών, που κτίστηκε το 1185 πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ιωνίας, σε υψηλή και απόκρημνη θέση με μακρύ βυζαντινό τείχος και τρεις ψηλούς πύργους με μαρμάρινη πύλη.

Πηγές:
Interkriti
Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου