ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Αγκουσελιανά - Σπήλι

Συνολικό μήκος: 13.3 χλμ
Ώρες: 4 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο - Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Καμία

Αξιοθέατα

Κοξαρέ: Το 1866 κατασκευάζεται από τους κατακτητές στην περιοχή κάστρο «ΚΟΥΛΕΣ» φρούριο για την αποτελεσματικότερη άμυνα των επαναστατών τμήμα του οποίου σώζεται μέχρι σήμερα.

Νότια της διαδρομής αυτής του Ε4, πάνω από το χωριό Ατσιπάδες, υψώνεται ο λόφος Καραβέλλας (510μ), στην κορυφή του οποίου υπήρξε σημαντικό μινωικό ιερό κορυφής.

Στο χωριό Κάτω Μιξόρρουμα εντυπωσιακό είναι το σύνολο των νερόμυλων και ρασοτριβών στις όχθες του ποταμού.

Στο χωριό Πάνω Μιξόρρουμα είναι το τελευταίο καλαθοπλεκτικό κέντρο της Κρήτης, ενώ αξιόλογη είναι η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Στις λαγκαδιές των Δαριβιανών και του Σπηλίου σώζονται συστοιχίες νερόμυλων.

Στο χωριό Σπήλι εντυπωσιάζουν τα άφθονα νερά που ξεχύνονται από 25 λεοντοκεφαλές, το φαράγγι Φάραγγας στην περιοχή Πάπας και οι βυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Θεόδωρου και της Κοίμησης της Θεοτόκου. Επίσης αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς και δύο νερόμυλους σε πολύ καλή κατάσταση. Επίσης στο Σπήλι μια καμπάνα βενετσιάνικη που σώζεται στον καθεδρικό ναό (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), με χρονολογία 1618 και ανάγλυφες παραστάσεις Αγίων, είναι απομεινάρι από τα χρόνια της Ενετοκρατίας.