ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Γαράζο - Ανώγεια

Συνολικό μήκος: 16 χλμ
Ώρες: 5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Νοέμβριος
Δυσκολία διαδρομής: Καμία

Αξός

Το χωριό είναι πολύ εύφορο, με τρεχούμενα νερά (στη μέση του χωριού υπάρχει βρύση) και θαυμάσιο κλίμα. Είναι χτισμένο κάτω από την αρχαία πόλη Αξό ή Όαξο. Η Όαξος ήταν χτισμένη στις πλαγιές του λόφου, σε διαδοχικά επίπεδα (πεζούλες) με πολύ καλά οχυρωμένη ακρόπολη. Λιμάνι της ήταν η Αστάλη, όρμος στο σημερινό Μπαλί. Σημαντική πόλη της αρχαίας Kρήτης, αναφέρεται ήδη σε πινακίδες της Κνωσού. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πλούσια ευρήματα και οικιστικά λείψανα που μαρτυρούν συνεχή κατοίκηση από τη γεωμετρική (1000 π.X.) έως και τη ρωμαϊκή (325 μ.X.) εποχή. Από το 535 μ.X. εμφανίζεται ως έδρα επισκοπής. Δύο παλιές βασιλικές της περιόδου αυτής δεν υπάρχουν πια. Σήμερα σώζονται οι ναοί της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Iωάννου, της Παναγίας, της Αγίας Άννας, του Mιχαήλ Αρχαγγέλου, του Αγίου Γεωργίου, του Αφέντη Xριστού.

Το 1583 ήταν ένα μεγάλο χωριό. Την ίδια εικόνα δίνει και η απογραφή του 1671. Κατά την Επανάσταση του 1866 είχε εγκατασταθεί εκεί θεραπευτήριο, το μόνο νοσηλευτικό κέντρο της Κρήτης τότε, για τις ανάγκες των επαναστατών.

Σήμερα το χωριό έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και κατοικείται από περίπου 600 κατοίκους.

Μέσα στο χωριό υπάρχουν 7 βυζαντινές εκκλησίες, χιλίων ετών περίπου. Μπορείτε να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της Αγίας Ειρήνης , τις θαυμάσιες τοιχογραφίες στον Άγιο Ιωάννη , το εξαιρετικό τέμπλο στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού , τον Άγιο Γεώργιο, τον ημικατεστραμένο Μιχαήλ Αρχάγγελο, τις επίσης ημικατεστραμένες εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής και του Αφέντη Χριστού.

Πηγές:
Δήμος Κουλούκωνα
Creta info