ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Αρκάδι - Γαράζο

Συνολικό μήκος: 32 χλμ
Ώρες: 11.5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο-Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: ήπιες κλίσεις αλλά κουραστική διαδρομή

Επισκοπή

Επισκοπή


1. Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού και κατασκευάσθηκε τον 13ο αιώνα, πάνω στα ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής. Ήταν η παλαιοχριστιανική βασιλική της Επισκοπής Αυλοποτάμου τη Β' Βυζαντινή περίοδο (961-1204) και ο καθεδρικός ναός της ίδιας Επισκοπής την περίοδο της Ενετοκρατίας (1204-1669). Διατηρούνται τοιχογραφίες στο κοίλωμα του θόλου του διακονικού.
Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1230/Τεύχος Δεύτερο/3-12-98 έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο.

2. Το Επισκοπικό Μέγαρο Μυλοποτάμου. (Πύργος των Κυρίμηδων)

Το Επισκοπικό Μέγαρο Μυλοποτάμου είναι κτιριακό συγκρότημα εκτάσεως 1.200 τ.μ., ενώ η συνολική του έκταση μαζί με τους ακάλυπτους χώρους είναι 7.800 τ.μ. Σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμο μουσείο αγροτικής προβιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής, καθώς και έκθεση οικοσκευών. Αποτελείται από μια σειρά συνεχόμενων διώροφων κτισμάτων. Εκτός από τους κυρίως χώρους κατοικίας περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και χώρους παραγωγής κρασιού, λαδιού και ρακής. Επίσης περιλαμβάνει και φούρνους καθώς και φρεάτιο το οποίο χρησίμευε για τις άμεσες ανάγκες του συγκροτήματος. Όλα τα δωμάτια επικοινωνούν μεταξύ τους με οξυκόρυφες και τοξωτές αψίδες ενετικού τύπου, καθώς και με εσωτερικές πόρτες (μεσόπορτες), ενώ διατηρούνται και Βυζαντινά στοιχεία καθώς και στενές πολεμίστρες.

3. Το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο.

Το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο βρίσκεται Β.Δ. του χωριού, κοντά στη γραφικότατη ρεματιά, όπου και υψώνεται ακέραιο το υδροτεχνικό αυτό έργο, το οποίο επί αιώνες εξυπηρετούσε τους κατοίκους. Συνεχόμενος είναι ένας θολωτός υδρόμυλος ενετικού τύπου.

4. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου

5. Το Παρεκκλήσι της Αγίας Θεοδώρας

Η Αγία Θεοδώρα βρίσκεται εκτός του οικισμού της Επισκοπής, μέσα σε μια σπηλιά.

6. Στον ίδιο οικισμό υπάρχουν ορισμένα οικοδομήματα, τα οποία δείχνουν ότι είχαν μια πρώτη κατασκευαστική φάση στην περίοδο της Ενετοκρατίας, εν τούτοις το μεγαλύτερο μέρος των κτισμάτων ανήκει τόσο στην πρώιμη όσο και στην ύστερη αλλά και μετέπειτα περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής, καθώς και της πολεοδομικής εξέλιξης του συγκεκριμένου τόπου [Ερείπια Πύργου Κούλε, κτιριακά συγκροτήματα: οικογένειας Μιχαήλ Κυριμάκη, οικογένειας Γοργοράπτηδων και Ελένης Κόκκινου (Διατηρητέο Κτίριο, οικοδόμημα υδρόμυλου εις θέση «Μόκο»)].