ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Καλλικράτης - Αργυρούπολη

Συνολικό μήκος: 16 χλμ
Ώρες: 5 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο - Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Καμία

Τοπικές εορτές – ήθη και έθιμα

Παραδοσιακές Πολιτιστικές και Αθλητικές Δραστηριότητες

 

Αγιασμός προβάτων στις Άγιες Πέντε Παρθένες. Θρησκευτική εορτή που διεξάγεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα. Τα πρόβατα αρμέγονται και το αγιασμένο γάλα διανέμεται στους πιστούς.

Αγία Φιλοθέη στις 30 Ιουνίου

Λαμπαδοφορίες τη Μ. Παρασκευή και «Ορφανός» το Μ. Σάββατο. Περιφορά επιταφίου με Λαμπαδοφορίες τη Μ. Παρασκευή και άναμμα του «Ορφανού» (μεγάλος σωρός από ξύλα) μετά την Ανάσταση το Μ. Σάββατο.

Η Αση Γωνιά έχει συνδεθεί με το έθιμο της ευλογίας των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου. Οι βοσκοί της περιοχής θεωρούν προστάτη τους τον Αη-Γιώργη και στις 23 Απριλίου συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά. Η εκκλησία βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι. Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά "λέρια" (κουδούνια), μαντρώνονται στην «κούρτα» έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα. Στη συνέχεια το κοπάδι ευλογείται από τον ιερέα.

Το γάλα μοιράζεται στους κατοίκους σε πλαστικά μπουκάλια επιτόπου, ενώ μια ποσότητα του βράζεται και προσφέρεται στους παρευρισκόμενους σε ποτήρια μαζί με κρητικό παξιμάδι από κοπέλες του χωριού ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές. Το έθιμο είναι πολύ παλιό και κανείς δεν μπορεί να πει πότε ακριβώς ξεκινά.

Χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της Αση Γωνιάς λένε ότι γίνεται από τότε που υπάρχει το χωριό. Σε 30.000 υπολογίζονται τα ζώα της περιοχής κι είναι αδιανόητο για κάποιον Ασηγωνιώτη βοσκό να μην φέρει τα πρόβατα του να ευλογηθούν τη μέρα αυτή. Ακόμα κι οι βοσκοί που έχουν τα μαντριά τους πολύ μακριά απο την περιοχή, αρμέγουν τα ζώα τους και φέρνουν το γάλα στον Άγιο. Η γιορτή κρατάει όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, μέχρι να ευλογηθεί και να αρμεχτεί και το τελευταίο κοπάδι. Πολύς κόσμος επισκέπτεται την Αση Γωνιά τη μέρα αυτή και τα καφενεία είναι από νωρίς γεμάτα. Η ατμόσφαιρα είναι γιορταστική και η τσίκνα από τα σουβλάκια απλώνεται στον αέρα. Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν κι η γιορτή μετά το απόγευμα μεταφέρεται στα σπίτια των πολλών Γιώργηδων του χωριού. Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Αση Γωνιά τη μέρα αυτή, μπορείτε να πάτε οποιαδήποτε ώρα μέχρι νωρίς το απόγευμα. Αντρες της Τροχαίας στην είσοδο του χωριού θα σας καθοδηγήσουν στο σημείο που θα παρκάρετε το αυτοκίνητο σας. Το σημείο αυτό βρίσκεται κοντά στον άλλο Αη-Γιώργη του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο το Μεθυστή που γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου. Από το σημείο αυτό θα περπατήσετε μέχρι την πλατεία του χωριού και τον Άγιο Γεώργιο τον Γαλατά.