ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Φραγκοκάστελλο - Κάτω Ροδάκινο

Συνολικό μήκος: 14 χλμ
Ώρες: 3.25 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Ιανουάριο - Δεκέμβριο
Δυσκολία διαδρομής: Καμία (ασφαλτοστρωμένος δρόμος)

Άνω Ροδάκινο

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Ροδακίνου περιλαμβάνει τους οικισμούς: Άνω Ροδάκινο, Κάτω Ροδάκινο, Κόρακας, Πολύριζο και έχει 428 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Παρουσιάζει έντονα το φαινόμενο της διεσπαρμένης κατοίκησης, η οποία οριστικοποιήθηκε αργότερα σε δύο αυτόνομους οικισμούς, τους οποίους διαχωρίζει ένα απότομο φαράγγι.

Βρίσκεται 47 km νοτιοδυτικά από την πόλη του Ρεθύμνου, δυτικά από το χωριό Σελλιά και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε δύο υψώματα. Η ονομασία του χωριού οφείλεται, όπως πιστεύουν μερικοί, σε μια ροδακινιά που είχε φυτρώσει στην περιοχή και επειδή ήταν τόσο ξερός τόπος η ύπαρξη κάποιου δέντρου εθεωρείτο μεγάλο γεγονός. Άλλοι πάλι λένε πως ονομάστηκε έτσι γιατί ο ορίζοντας, όπως φαίνεται από τα χωριά αυτά έχει σχήμα ροδακίνου. Υπάρχουν και μερικοί που υποστηρίζουν πως δόθηκε αυτή η ονομασία στα χωριά γιατί οι άνθρωποι είναι ροδοκόκκινοι από τον ήλιο. Μια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι επειδή τα δύο χωριά, Άνω και Κάτω, χωρίζονται από ένα φαράγγι από το οποίο περνούσε ένας ξεροπόταμος και το φαράγγι αυτό ονομαζόταν Ρίκινθος κατ' επέκταση το Ρίκινθος έγινε Ροδάκινο.

Σύμφωνα με την παράδοση, το σημερινό χωριό υπάρχει από το 1600 περίπου, όταν κάποιος Ροδακινιώτης που γλίτωσε από την καταστροφή του Ροδακίνου κατά την εποχή της Βενετοκρατίας, και είχε καταφύγει στην Μάνη της Λακωνίας, γύρισε πίσω στο χωριό με τα τρία του παιδιά και ξαναέκτισαν το κατεστραμμένο χωριό. Έτσι ίσως εξηγείται και το ότι οι κάτοικοι των γύρω χωριών αποκαλούν τους Ροδακινιώτες «Μανιάτες».

Ανάμεσα στους δύο οικισμούς υπάρχει αριστερά διασταύρωση για τις όμορφες παραλίες του Κόρακα μήκους 350 μ, της Πολύριζου 250μ και την ιδιαίτερου φυσικού κάλους παραλία της Αγ Μαρίνας 1000μ.

Πηγή:

Δήμος Φοίνικα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στιγμιότυπο από το χωριό  Άνω Ροδάκινο.
Στιγμιότυπο από το χωριό  Άνω Ροδάκινο.
Στιγμιότυπο από το χωριό  Άνω Ροδάκινο.