ΚΑΙΡΟΣ

Ανώγεια

Ασθενής βροχή
11°C
άνεμος: 15 Νοτιοδυτικός

Ρέθυμνο

16°C
άνεμος: 27 Δυτικός

Σπήλι

14°C
άνεμος: 06 Δυτικός

Φράγμα Ποταμών

17°C
άνεμος: 13 Δυτικός

πηγή: www.meteo.gr

Ανώγεια - Ζώμινθος - Ζώμινθος - Νίδα

Συνολικό μήκος: 11+11 χλμ
Ώρες: 8 ώρες
Προτεινόμενη περίοδος: Μάρτιος - Νοέμβριος
Δυσκολία διαδρομής: Σχετικά εύκολη

Μουσική

Αεράκης Νικηφόρος

Ο Nικηφόρος Aεράκης, γεννήθηκε τον Φλεβάρη του 1945 στ' Aνώγεια Ρεθύμνου, όπου εξακολουθεί να ζει και σήμερα με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Τριάντα χρόνια δισκογραφίας και πολύ περισσότερα επαγγελματικής μουσικής παρουσίας, με διακεκριμένη θέση στο χώρο του.

...Δείτε περισσότερα »
Καλομοίρης Γιώργης

Γεννήθηκε στ' Ανώγεια το 1931. Τα πρώτα βήματα στη μουσική, έγιναν από μικρό παιδί, στο Περαχώρι, εκεί που όλοι οι μερακλήδες του χωριού, στην παρέα τους έπαιρναν μαζί και τους πιτσιρικάδες λυράρηδες, για να συμμετέχουνε και αυτοί, σε κείνη την πανδαισία της αντιστοίχισης των συναισθημάτων. Ο Στραβός (Πασπαράκης Μανώλης), ο Κουρκούτης (Μανουράς Γιώργης), ο Κίτρος (Ξυλούρης Γιώργης) και ο Σωκράτης ο Κοκορδούλης, είναι οι πρώτοι παλιοί λυράρηδες της εποχής που επηρέασαν τον Γιώργη Καλομοίρη.

...Δείτε περισσότερα »
Κοινωνικός ρόλος Κρητικής μουσικής

Οι εκφράσεις της παραδοσιακής μουσικής στην Κρήτη, και η συναλλαγή τους, με την παραδοσιακή κρητική κοινωνία.

...Δείτε περισσότερα »
Μανουράς Μανώλης

Ο Μανώλης Μανουράς γεννήθηκε στ' Ανώγεια Ρεθύμνου το 1929, γιος του παλιού και καλού λυράρη Γιώργη Μανουρά ή Κουρκουτάκη, απ' όπου πήρε και τα πρώτα του ερεθίσματα για τη μύηση του στη λύρα. Από το 1965 ασχολείται επαγγελματικά με την κρητική μουσική, αρχίζοντας την προσωπική του καλλιτεχνική πορεία από το γνωστό τότε κρητικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου «Ερωτόκριτος». Από το 1972 και για δέκα χρόνια, ζει και εμφανίζεται στην Αθήνα σε διάφορα κρητικά στέκια, περιοδεύει στο εξωτερικό κοντά στους απόδημους κι επιστρέφει το 1982 στο Ηράκλειο, όπου ζει πλέον ασχολούμενος αποκλειστικά και μόνο με την κρητική μουσική.

...Δείτε περισσότερα »
Ξυλούρης Αντώνης

Γεννημένος το 1939 στ' Ανώγεια Ρεθύμνου, η οικογένεια του μια από τις μεγαλύτερες της Κρήτης είναι γεμάτη με οπλαρχηγούς, πολιτικούς, λυράρηδες και τραγουδιστές.

Ο Ψαραντώνης άρχισε να μαθαίνει λύρα στα 9 του χρόνια, και το πρώτο του γλέντι το έκανε σε ηλικία 13 ετών σε γάμο στα Σίσαρχα.

 

...Δείτε περισσότερα »
Ξυλούρης Γιάννης

(Ψαρογιάννης)

O Γιάννης Ξυλούρης γεννήθηκε στ' Ανώγεια Pεθύμνου το 1943.

...Δείτε περισσότερα »
Ξυλούρης Νίκος

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στα Ανώγεια Ηρακλείου στις 7 Ιουλίου κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 30. Σε νεαρή ηλικία , στην τρίτη μόλις τάξη, παρακαλεί τους γονείς του να του πάρουν μια λύρα και να τον αφήσουν να συνεχίσει την δουλειά του παππού του. Αλλά ο πατέρας του, Γιώργος Ξυλούρης, είναι ανένδοτος, θέλει ο γιος του να μάθει γράμματα και να σπουδάσει. Τελικά όμως ο Νίκος, με τη βοήθεια του δασκάλου του, ο οποίος πίστεψε στο ταλέντο του, καταφέρνει να πείσει τον πατέρα του.

...Δείτε περισσότερα »
Πασπαράκης Μανόλης

Πασπαράκης Μανόλης ή Στραβός

...Δείτε περισσότερα »
Σκουλάς Βασίλης

Ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε στ' Ανώγεια Ρεθύμνου το 1946 σ' ένα χώρο και μια μέγαλη οικογένεια με παράδοση στη μουσική και γενικότερα τις τέχνες. Εγγονός του Μιχάλη Σκουλά, σπουδαίου λυράρη της εποχής του και γιός του γνωστού Λαϊκού ζωγράφου Αλκιβιάδη Σκουλά ή Γρυλιού. Αρχίζει να μαθαίνει λύρα στα επτά του χρόνια και σε ηλικία μόλις 16 ετών κατορθώνει να καθιερωθεί ως ένας από τους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές του νησιού, χαράζοντας ήδη μια δική του πορεία στην κρητική μουσική παράδοση.

...Δείτε περισσότερα »